ЛИНКОВИ

 

    

    predsjednikrs

    

    savez opština

    Preduzetnicki portal RS baner

    .................................................

 

   

    logo200

    logo

    ДОМ 

    12274524 111225222577596 8814760548123933443 n - Copy  

    Pekara  

    trans

    vam

    943341 439502672813220 835808604 n

           Page1

  ..................................................

У склопу активности Универзитета у Источном Сарајеву, у оквиру Љетне школе, начелник општине Чајниче Горан Караџић је заједно са члановима Универзитета и привредницима, био у посјети Државном пољопривредном универзитету у Вороњежу у Русији.

10-ок

Током посјете одржане у периоду од 18. до 26. јуна, организована су бројна предавања истакнутих професора и научних радника на различите теме из области пољопривреде и то биљне производње, заштите биља, здраве исхране, типичних и традиционалних производа, агро-бизниса и педологије.

Угледни предавачи одржали су и предавања из области језика, културе и историје. Једно од предавања одржала је директорица московског Центра за изучавање савремене балканске кризе и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова, а врло интересантно било је и предавање руског космонаута Сергеја Ревина о његовом боравку у свемиру.

7-ок

Одржан је округли сто на тему руско-српских односа, а на састанку је било ријечи о продубљивању сарадње два универзитета, посебно кроз релизацију заједничких пројеката, као и о плану за успостављање руско-српског центра у Републици Српској који би служио за трансфер технологија и сарадњу у различитим областима.

Сви учесници делегације Универзитета у Источном Сарајеву добили су сертификате за учешће у Љетњој школи које су уручили ректор Универзитета из Вороњежа проф. др Бухтјаров Николаи Иванович и помоћник министра пољопривреде Руске Федерације Виталиј Волосенко.

14-ок

Осим радног дијела посјете, за професоре и студенте УИС-а организоване су бројне екскурзије у оквиру којих су посјетили манастире Задонски, Благовештенски и Дивногорски, градић Панино у близини Вороњежа, пољопривредни комплекс „Еконива“, вороњешки океанаријум, као и знаменитости града Вороњежа. Уживали су у различитим спортским садржајима, као и у поетској вечери, представама и филмовима на отвореној сцени. Делегација је присуствовала и обиљежавању 22. јуна – Дана сјећања и туге на почетак Другог свјетског рата, полагању вијенаца  и одавању почасти погинулим борцима.

15-ок

Два универзитета настављају сарадњу узвратном посјетом делегације руског универзитета која ће боравити у Источном Сарајеву у периоду од 7. до 13. јула. Створиле су се велике идеје о привредној и културној сарадњи, што ће условити и посјету Руске делегације са Универзитета Вороњеж 9. и 10. јула општини Чајниче, када ће се професори упознати са знаменитостима Чајнича, а такође је планирана посјета Храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу.